torsdag den 25. februar 2016

Regeringskrisen, C og Rasmus Jarlov

Ministerskift? Folketingsvalg? Samråd?
Den 24/2: Det er ikke så svært. I følge grundlovens §15 kan ingen minister sidde med et flertal imod sig. Enhver anstændig minister havde trukket sig - eller var blevet trukket - efter meldingerne fra de konservatie og oppositionen. Derfor skal der ikke holdes flere samråd med denne minister.
C må forventes at fastholde mistilliden. Men Løkke har købt sig tid til at afgøre om det skal blive ét kabinetsspørgsmål. Smart træk fordi det vil øge presset på C.
Indholdsmæssigt har C et alvorligt problem med at forklare hvordan man kan stemme for en landbrugspakke hvis talmæssige grundlag er så dårligt belyst at partiet udtaler mistillid til ministeren.
Løkkes manøvre udstiller dette. Og hvis de konservative i morgen stemmer for landbrugspakken inden tillægspakke og mistillidsvotum er afklaret svækkes Pape og C yderligere.

Men OBS de har en sag! ved at fastholde redelighed!

Men i øvrigt klarede Rasmus Jarlov, miljøordfører for de konservative, sig godt i går i DR2s sene debat (den 24/2). Han stod fast på mistilliden og forsvarede den flot. Men var (naturligvis) lidt usikker da det kom til ovenstående spørgsmål om hvorfor landbrugspakken skal hastes igennem nu hvor noget af dens talgrundlag er problematiseret.
Ligesom han var lidt uklar i mælet da han blev konfronteret med spørgsmålet: Hvad kan der ske under de annoncerede top-møder i blå blok? - kunne C f.eks. ende med at opgive sit mistillidsvotum?

Dagen i dag og de næste par dage vil afsløre om de konservative kan stå for presset - det bliver spændende at følge med i..
Det var i øvrigt tankevækkende, at de øvrige partier i blå blok, incl. regeringspartiet, havde valgt at lade sig repræsentere af en folketingsKANDIDAT.. fra venstre.. ?? .. Tør de ikke? eller er det ikke netop uredelighed og arrogance?Men hvad det formelle angår:
Man kan hævde, at der skal stemmes i folketingssalen før man har konstateret et flertal imod en minister. Men jeg er ikke bekendt med at det nogensinde er kommet så langt:
For det er "uset" i dansk parlamentarisk historie, at en minister bliver siddende efter at der -f.eks i et samråd og/eller umiddelbart herefter - erklæres mistillid fra ordførere der repræsenterer et flertal i Folketinget. Den politiske kultur tilsiger at så går man, og statsministeren kan så vælge om hele regeringen også falder. Alt andet er "blå stue" - uredeligt - arrogant og på kanten af grundloven. Jeg håber at de konservative står fast på dette. Alt andet vil være absurd. Og et udtryk for at "alt" incl. grundloven - tilsyneladende er i spil for denne regering..
Disrespekten for folkestyret er desværre tiltagende - berettiget eller ej - men hvis politikerne også begynder at lege med de grundlæggende spilleregler - så bryder alt sgu da sammen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar