Facts vedrørende kryolitten og den danske stats betalinger til Grønland
DR-dokumentaren "Grønlands hvide guld" er som bekendt taget af sendefladen fordi den indeholdt for mange faktuelle fejl, ikke mindst påstanden om at Danmark havde tjent 400 mia nutidskroner på kryolitten fra Ivittuut (Ivigtut).
Dokumentaren er historie.., men al historie og al politik bør basere sig på fakta. Jeg drog derfor til Rigsarkivet for at se på regnskaber og Niels-Henrik Topps fremragende sammenfatning af kryolithistorien, besøgte Grønlands Statistik online, gennemtrawlede Statistisk Årbog, der fra 1896 (!) til 2017 kan læses online, samt fandt diverse andre kilder, herunder ikke mindst et notat til Finansudvalget i 1985, der belyser den danske stats kryolit-indtægter fra 1940-1985. Dvs. den periode hvor staten var medejer af kryolitselskabet. Resultatet er sammenstykket i ovennævnte dataark hvor alle relevante tidsserier er omregnet til 2024-nutids-kroner. Heraf kan man bl.a. konkludere:
Det faktiske overskud fra kryolitten
Den danske stats indtægter fra kryolitten 1865-1985 - i nutidskroner
Koncessionsindtægt fra udskibningen i Ivittuut i alt: 1,7 mia for hele perioden 1865–1939
Skatter og udbytte fra medejerskabet af Kryoliselskabet Øresund A/S 1940-1985 i alt 8,7 mia for hele perioden
I alt godt 10 mia. nutidskroner
Indtægter til de private ejere - i nutidskroner
1) Kryolit Mine og Handels Selskab (KMHS) 1865-1939 - Overskud i alt: 2,5 mia for hele perioden
2) Øresunds Kemiske Fabrikker 1870-1939 - Overskud: i alt 5,5 mia for hele perioden
3) Kryolitselskabet Øresund A/S – med staten som medejer 1940-1985 - Overskud: i alt 3,8 mia. - hvis vi antager at de private ejere modtog 50% af de i alt 7,6 mia. selskabet genererede af overskud i alt.
I alt ca. 12 mia. nutidskroner
Samlet set - for stat og de private investorer tilsammen - ca. 22 mia. nutidskroner
- svarende til de ca. 15 mia.- 20 mia. andre er nået frem til, som svar på påstanden om de 400 mia. nutidskroner Danmarks skulle have tjent på kryolitten.
- svarende til de ca. 15 mia.- 20 mia. andre er nået frem til, som svar på påstanden om de 400 mia. nutidskroner Danmarks skulle have tjent på kryolitten.
Dog: Dokumentaren fokuserede på den samlede omsætning - men kortsluttede til - at det var det man kunne sige at "Danmark" havde tjent. Men det kan man ikke.
Statens udgifter vedrørende Grønland
1922-2023 i alt: 362,3 mia. nutidskroner for hele perioden.
Note: 1922 er det første år Statistisk årbog bringer tal om statens udgifter.. der har naturligvis været udgifter inden, ligesom der har været indtægter til KGH fra køb og salg af tran, sælskind og fisk, men det er nok ikke i flere milliarderklassen.
Note: 1922 er det første år Statistisk årbog bringer tal om statens udgifter.. der har naturligvis været udgifter inden, ligesom der har været indtægter til KGH fra køb og salg af tran, sælskind og fisk, men det er nok ikke i flere milliarderklassen.
Bemærk, siden 1968 (!) har udbetalingerne til Grønland, bortset fra ét år, aldrig været under 5 mia. årligt, målt i nutidskroner. Det aktuelle niveau på 6 mia. blev matchet i flere år i 1980-erne.
--
Kryolithistorien indskriver sig med betydelig vægt - reelt overdreven - i det aktuelle forhold mellem Grønland og Danmark, herunder ikke mindst tankerne om en Grønlandsk nationalstat. I debatten står omfanget af og betydningen af statens tilskud til Grønland helt centralt. "Betydningen" kan naturligvis diskuteres, og rummer indiskutable problemer ved forsøget på hurtigt at omdanne et fangersamfund til et moderne velfærdssamfund. Omfanget af statens bidrag til udviklingen af Grønland - er fakta - og bør ikke ignoreres/bagatelliseres - hvilket der p.t. er tendens til.
Enhver "selvstændigheds-fortaler" skylder at give et realistisk svar på hvordan man financierer de mere end 100.000 d.kr. pr. indbygger der tilflyder Grønland hvert år (6 mia i alt = bloktilskuddet + udgifter til ikke "hjemtagne" områder). Mange tror måske at det kun er beløbstørrelsen her i 2020-erne. Men min datafangst afslører, at det faktisk har været niveauet siden 1968 (!!), hvor der bortset fra 1985, ikke har været et eneste år hvor Grønland har modtaget under 5 mia d.kr. målt i nutidsværdi. Jeg er selv overrasket, men det forklarer, at når man besøger Nuuk i dag, så møder man en moderne by, hvor stortset alle huse, er enten nyrenoverede eller sprit nye. Det gamle billede af nedslidte boligkomplekser, rod og skrald og evt. fulde mennesker på gader og stræder, ser man ikke meget til, og det tilsvarende gør sig gældende i Grønlands øvrige byer.
Statistik og fakta er afgørende, og det kan derfor undre at Grønlands Statistik kan udgive en "Grønland i tal" - endda fra 2024 - uden at bringe en eneste tabel eller figur der viser bloktilskuddet fra Danmark. Dog: gemt under en nøgletalsoversigt i slutningen af publikationen nævnes bloktilskuddene i 2021 og 2022 (men end ikke de samlede udgifter).
Så tror fanden at det danske bidrag til den grønlandske økonomi bliver ignoreret.
Fra kryolittens historie
1853 - Julius Thomsen får patent på produktion af soda af kryolit
1854 – Første udskibning af kryolit fra minen i Ivittuut til sodaproduktion ved Haderslev
1859 – Kryolitfabrikken på Strandboulevarden i København indvies
1865 – Dannelse af Kryolit Mine og Handels Selskab (KMHS) – med bl.a. C.F. Tietgen og Julius Thomsen som ejere, der på baggrund af statslige koncessioner bryder og sælger kryolit i forskellige renhedsgrader både til USA (selskabet Pennsalt) og til Danmark (kryolitfabrikken Øresund). I lange perioder udskibes hovedparten af rå-kryolitten til USA
1870 – Overtages kryolitfabrikken af Vilh. Jørgensen og C.A. Hagemann der danner selskabet Øresunds Kemiske Fabrikker der dels producerer soda men også forbereder kryolit til aluminiumsproduktion. Opdelingen i et mineselskab og et videreproduktionsselskab fortsætter indtil 1939
1940 – De to selskaber slås sammen, fordi den danske stat går ind i selskabet, og selskabet Kryolitselskabet Øresund A/S dannes
1960 – Sammen med SAS dannes Grønlandsfly A/S
1962 – Minen er ”tom” og brydningen af kryolit stoppes – men pga. store lagre – og anvendelse af slagger – og bl.a. en fornyet indsats i 1983 fortsættes udskibningen af kryolit indtil 1985
Kryolitselskabet Øresund går ind i andre selskaber:
1963 – Dansk Salt I/S ved Mariager
1968 – Odense Marzipanfabrik
1973 – Kjeldsen og CO
1975 – Fancy Food Group A/S
1978 – Gerni A/S og senere Meincke og Dantec
Fra 1963 bliver kryolittens betydning for selskabets overskud (og statens indtægter) relativt mindre år for år, for i 1983 kun at udgøre 12% af selskabets/koncernens omsætning.
Kilde: Notat i materialemappe i Rigsarkivet og Niels-Henrik Topp.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.