torsdag den 18. juni 2015

Rød? Blå? - resultatet blev grumset

Det er et broget folketing der er blevet valgt. Og med et Dansk Folkeparti som landets næststørste parti er resultatet ikke blevet mindre grumset.
Spørgsmålet om danskerne har stemt rødt/blåt er ikke entydigt.. umiddelbart ligger blokkene som bekendt 85/90, men med 4 "røde" mandater fra Grønland og Færøerne er folketinget halv-delt - mandatmæssigt set.
Men indholdsmæssigt er det jo mere broget. Dansk Folkeparti vinder jo bl.a, på en del "røde" mærkesager: Bedre ældreforsorg, Gode hospitaler, forbedringer af dagpengesystemet og går generelt ind for en vækst i den offentlige sektor - bl.a. pga. sundhed og de ældre.
Partiet ønsker indflydelse - men vil p.t. ikke påtage sig et regeringsansvar. Det må give Lars Løkke grå hår i hovedet - for hvis DF ikke går i regering - og dermed bindes af et regeringsgrundlag - vil de jo i langt højere grad være et ustyrbart "krydsermissil" end tilfældet har været før - hvor de jo allerede har voldt problemer i "Blå Blok".
Uanset hvad der sker med regeringsdannelsen - er det sikkert, at der vil komme forlig på tværs af folketinget - og det vel at mærke forlig der kan have karakter af "mistillid" til den siddende regering. Dagpengespørgsmålet f.eks. hvor der er større enighed mellem Enhedslisten og DF end mellem DF og Venstre.
Regeringsmæssigt set:
Det kan - vurderet "idag" - næsten kun ende med en Venstre-regering - alene. Men det bliver ikke let. Hartling-venstre-regeringen talte i sin tid om "100 dage" det klarede han - men så vidt jeg husker ikke meget længere. Det er ikke utænkeligt at noget tilsvarende kan ske for Lars Løkke.
Og absurd er det naturligvis at en mand der om nogen kan "takkes for" at Venstre er gået så markant tilbage står til at lede den kommende regering.
Helle Thorning trak sig - vel egentlig ubegrundet - Lars Løkke bliver tilsyneladende indtil partiet får samme status som de Konservative? Vi afventer alle "kongemordet" - især når regeringsmagten knager. For leverer Løkke ikke på den front - må han vel gå (?)
MEN det kan faktisk også blive så broget i de næste uger - at Socialdemokratiet kommer i spil igen - og Mette Frederiksen bliver statsminister lidt hurtigere end det lå i kortene for få dage siden..  (Og det er vel egentlig også forklaringen på at Helle Thorning trækker sig ! (?) - Mette Frederiksen har et større manøvrerum..)

Mette Frederiksen er naturligvis den oplagte arvtager - og det har hun været længe - og det er spørgsmålet om ikke hun burde være valgt dengang Helle Thorning kom i spil. For allerede den gang var hun jo på manges læber.

Det ændrer dog ikke ved at Helle Thorning klarede skærene - og i manges øjne forlader posten som Statsminister og formand for Socialdemokraterne "på toppen". Hendes tale til partiet i går aftes var netop en statsminister og en formand værdig. Jeg tror ikke hun helt forlader "de bonede gulve". Bare vendt, der er givet vis et job i sigte på den internationale scene.

Folketingsvalg - afgøres i dag nærmest udelukkende på partiledernes karisma og troværdighed - indholdet virker mere og mere ligegyldigt.. For det er vel indlysende for alle at gårsdagens vindere var dem der er brændt igennem på det personlige plan og taberne er dem der af forskellige årsager ikke "har det i sig"..

Forestil jer en valgkamp hvor Mette og vel især Vestager havde været hovedfigurerne .. Jeg er overbevist om at blå blok var blevet pebet ud - i alt fald så længe Lars Løkke ikke var blevet udskiftet.. Men det er jo kun drømmerier.. - men jo ikke umuligt når vi om kort eller lidt længere tid skal have et nyt valg. For "nøglerne" passer ikke i 4 år i hænderne på Lars Løkke - det vil jeg næsten vædde på. Hertil har vælgerne sammensat et for broget folketing. Og det er ikke blot på det mandatmæssige område - det er måske langt mere på det værdimæssige. Og i den henseende er resultatet måske rødere end man lige skulle tro.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar