Dokumentaren "Grønlands hvide guld" blev i går, den 19/2 - 2025, fjernet fra sendefladen på DR efter voldsom kritik af udsendelsen. Udsendelsen blev udsendt 10 dage før og premieren i Nuuks Kulturhus blev dækket intensivt af DRs nyhedsprogrammer. Dokumentaren pustede indiskutabelt til selvstændighedstankerne i Grønland og formanden for det grønlandske selvstyre udtalte, at det nu snarere var et spørgsmål om hvor meget Grønland havde givet Danmark, end det omvendte.
Problemet er og var bare, at udsendelsen ensidigt fokuserede på 400 mia. nutidskroner som man nåede frem til ved kun at se på salgsindtægter fra kryolitten og stipulere nutidsværdien af indtægterne tilbage til slutningen af 1800-tallet. Begge forhold er kritisable - når man samtidig sender signalet om at "det er det Danmark / den danske stat / har tjent på kryolitten". Kritikken kom hurtigt, og jeg selv postede mine kritiske kommentarer den 10/2, DRs nyhedsdirektør beklagede og beklagede,, men valgte ikke at tage udsendelsen af før den 19/2, hvor der tilsyneladende var kommet den oplysning frem, at interviewene med de grønlandske politikere bar baseret på en anden tabel end den der blev vist i udsendelsen. Om der er mere på bordet i DRs interne undersøgelse ved jeg ikke, men den ansvarlige chefredaktør Thomas Falbe blev fyret samme dag.
Jeg ved ikke om det er nødvendigt at fyre folk i denne sag - det er jo ikke den første dokumentar i DR, TV2 - ja i hele "verdenshistorien" - der fremtræder og ER tendentiøs - det er næsten en del af en dokumentars DNA. Tænk på alle de såkaldte "faktionsudsendelser" hvor faktisk indhold blandes med rekonstruktion og udsagn, der støtter en given fremstilling/vinkling. Det er "objektivt" set svært at være neutral - og det er en illusion at "hele sandheden" kommer frem. Men skaberne bag de konkrete udsendelser kan naturligvis agere mere eller mindre tendentiøse - og i dette tilfælde er billedet af at Danmark har tjent på Grønland, ikke bare i kolonitiden, men - akkumuleret set - indtil vore dage, styrende i fremstillingen. Det er da et synspunkt - i min optik fejlagtigt og vildledende - men uanset om dette er korrekt eller ej - så er det en indiskutabel fejl at udsendelsen udsendes midt i den grønlandske valgkamp, fordi den så åbenlyst støtter en side i debatten. Og eftersom udsendelsen jo selv - i enkelte klip - problematiserer sin metode - så burde det være tydeligt for redaktionen i DR at denne udsendelse ikke kan stå alene. En publicservicekanal som DR er bundet af et "på den ene side / på den anden side" - det har udsendelsen ikke - og det er som sådan en i fejl at offentliggøre den midt i en ophedet - og særdeles vigtig - politisk debat.
Borgerlige politikere vi have uvildige undersøgelser m.m.
Ro på - det er efter min mening ikke det der er det vigtigste - langt vigtigere er det at få nuanceret og muligvis helt afvist udsendelsens påstande. Thi ånden ER jo ude af flasken.. de 400 mia. huskes - og påvirker valgkampen. DR er forpligtiget til at rette op på fejltagelsen, dvs. få interviewet økonomer og undersøgt de faktiske forhold vedrørende indtægter og udgifter og formildet korrekte tal og analyser.
Der savnes en periodisering! Indtil 1953 var Danmark en kolonimagt - efter 1953 blev Grønland en integreret del af kongeriget/rigsfælleskabet, det er derfor afgørende at se på indtægter og udgifter i disse to perioder. Og naturligvis er det perioden efter 1953 der er den indholdsmæssigt og politisk vigtigste, inden da, er det i sandhed "historie".. Og et er selskabets indtægter og udgifter, dvs. reelle overskud, noget andet og nok så vigtigt, er hvilke summer der tilflød den danske statskasse.
Det er også nødvendigt at skelne mellem før og efter den danske stat træder ind i Kryolitselskabet Øresund A/S. Det sker i 1940 og den danske stat er medejer af selskabet indtil slutningen af 1980-erne hvor aktierne sælges. Hvad betyder det for indtægter og udgifter. Og hvilken rolle spiller den danske stat i selskabet? Da aktierne sælges er der brugt midler til oprettelsen af "Grønlandsfly" ligesom selskabet er involveret i virksomheder der ikke har nogen sammenhæng Grønland, f.eks. Odense Marzipanfabrik (sic!).
Jeg drager selv til Rigsarkivet.. og når jeg er blevet lidt klogere skal jeg nok publicere mine resultater på denne blog.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.