Tyrkiet

Om Tyrkiets gamle historie

Vi har haft lejlighed udenfor Alanya i 7 år. Og har både i den tid og også i en del år inden rejst meget i Tyrkiet. Jeg kan "prale" af at jeg næsten har været over det hele - bortset fra det aller østligste.

I al den tid har landets geografi og historie været i fokus - men jeg har naturligvis også været interesseret i landets politiske, økonomiske og sociale udvikling.

Et særligt interesseområde har udviklet sig i tidens løb: Anatoliens lange historie med vægt på perioden fra stenalder til det osmanniske rige.
Fordi der er en generel uvidenhed om områdets betydning både for den første spæde kulturhistorie tilbage i stenalderen og for områdets betydning under antikken, herunder den tidligste kristendom, har jeg besøgt rigtig mange præhistoriske og antikke steder. Jeg har haft et kamera i hånden og har på www.foto-out.dk offentliggjort en række billedserier om udvalgte steder. Mit håb er, at disse serier både både kan virke som appetitvækkere og som en billedmæssige dokumentationer til anvendelse i undervisning o.lign.

Da vores lejlighed ligger på Tyrkiets sydkyst og vi her træffer de fleste andre turister har jeg haft særlig fokus på steder der ligger indenfor en overskuelig køreafstand fra Alanya. Men eftersom jeg har talt med mange turister i området, hvoraf en del slet ikke kender til disse seværdigheder, og mange ikke har besøgt en eneste af dem, har jeg offentliggjort en lille "webguide" desangående: Seværdigheder omkring Alanya, Belek og Antalya.

Min kone, Marianne Hjortlund og jeg har lavet et par foredrag med titlen "Anatolien - en gammel historie" - vi stiller gerne op igen!.

Göbekli Tepe
Fundet og udgravningerne af et oldgammelt tempelkompleks nord for Sanliurfa i det østlige Tyrkiet har ligeledes sat tanker i gang, og jeg arbejder for at kendskabet til dette epokale fund når bredere ud end til en eksklusiv gruppe af arkæologer og historikere. I sær har det undret mig hvordan et 12.000 år gammelt kompleks stort set ikke er blevet omtalt i danske medier. 12.000 år er flere gange ældre end Stonehenge, pyramiderne og babylons tidligste bygværker.
Jeg har henvendt mig til avisredaktioner, TV-stationer o.lign. men so far med et magert resultat. Men så må man jo offentliggøre noget selv:  Se artikel om Göbekli Tepe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar